“Nem ismerek reménykeltőbb érzést, mint az ember kétségbevonhatatlan képességét, hogy tudatos erőfeszítéssel felemelje saját életét.”
Henry David Thoreau

A kineziológia jelentése:

A kineziológia görög szóösszetétel: a kinesis mozgást, a logos tudományt jelent. Orvosi értelemben az izmok és a testmozgás tudományát jelenti.

A kineziológia fogalma:

A kineziológia alternatív és komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség- és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű holisztikus módszer.
Holisztikus egészségügyi rendszerként hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását. Az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja annak öngyógyító mechanizmusát.

Milyen területeken segít a kineziológia?

A kineziológia az önbizalom, az öngyógyítás és az önfejlesztés lehetőségét adja kezünkbe.
A kineziológus segíti kliensét életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában, testi-lelki-érzelmi egészsége megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegség mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, személyiségfejlődésében, egy minőségileg jobb élet elérésében.
Amennyiben ÖN HAJLANDÓ ÉS FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSRA, a kineziológia One Brain módszerével az alábbi területeken tudok Önnek segíteni a teljesség igénye nélkül:
Gyermekkorban:
 • bölcsödei, óvodai, iskolai beszoktatás,
 • körömrágás,
 • tanulási problémák,
 • testvérféltékenység,
 • dyslexia,
 • beszédzavarok, stb.
Kamasz- és felnőttkorban:
 • önértékelési zavarok (önbizalom hiánya),
 • krízis szituációk,
 • párkapcsolati problémák,
 • kapcsolatteremtési nehézségek,
 • depresszió,
 • pánikbetegség,
 • szorongás,
 • függőségek,
 • kommunikációs problémák,
 • fóbiák,
 • allergiák,
 • felesleges kilók,
 • fáradékonyság,
 • rossz közérzet,
 • fizikai betegségek, stb.
lelki-érzelmi okai fájdalommentesen oldódnak a kezelés során.

AMENNYIBEN AZ ÖN PROBLÉMÁJA NEM SZEREPEL A FENTI FELSOROLÁSBAN, FORDULJON HOZZÁM BIZALOMMAL E-MAIL-BEN VAGY TELEFONON, SZÍVESEN ÁLLOK RENDELKEZÉSÉRE, BESZÉLJÜK MEG!

 • A kineziológiai kezelés segít abban, hogy önmagunkra találjunk, hogy megtaláljuk feladatunkat, utunkat az életben, átlássuk az életünket, sorsunkat uraló erőket, eseményeket, s feloldódjanak azok a blokkok, melyek akadályoznak mindebben.
 • Segíthet azoknak is, akik rendszeresen olyan partnert választanak, aki nem becsüli meg őket és azoknak is, akik minőségi változást szeretnének elérni életükben, harmóniát kívánnak maguk körül. Ha valaki „nem érzi jól magát a bőrében”, de nem tudja pontosan, hogy ennek mi lehet az oka, és változtatni szeretne, akkor is érdemes felkeresnie egy kineziológust.
 • Egyúttal segítség azoknak, akik szeretnék levenni álarcukat és meg akarják valósítani álmaikat. A módszer lehetőséget nyújt arra, hogy elengedjük régóta dédelgetett félelmeinket, gátlásainkat és hogy VÉGRE EGY TELJESEBB, BOLDOGABB ÉLETET ÉLHESSÜNK.
 • Legalább ugyanilyen jelentőségű a kineziológia prevenciós szerepe, hiszen az egészséget visszanyerni sokkal nehezebb, mint megtartani.

Gyermekek kezelése

Amint az a 3. pontban látható (Milyen területeken segít a kineziológia?), a módszer jó szívvel ajánlható gyermekeknek is. 6 éves kor felett a gyermekekkel személyesen is kivitelezhető a kezelés, 6 éves kor alatt pedig az anyán keresztül történik a kisgyermek (akár csecsemő) kezelése.

Mire NEM használható a kineziológia?

A kineziológia egyik legfontosabb eszköze az izomtesztelés, melynek segítségével „lehívhatóak” az agyban tárolt információk. E módszer használatával válunk képessé a jelenbeli probléma okának felderítésére és oldására. Az izomtesztelés kizárólag a probléma okának felderítésére és oldására szolgál, azt nem használhatjuk
 • jóslásra,
 • más személyekkel kapcsolatos információk megszerzésére.

A kineziológia kialakulásának története

Az 1960-as években dr. George Goodheart amerikai manuálterapeuta (kiropraktőr) azt tapasztalva, hogy páciensei a kezelést követően bizonyos idővel újra az eredeti panasszal jelentkeznek, kutatni kezdte a jelenség okát. Rájött arra, hogy a hagyományos manuálterápiás kezeléssel, a görcsös, feszült izmot kezelve az izompár másik, tónus nélküli fele nem képez ellentartó erőt. A gyenge ellenpárizom aktivizálásával tartósan lehet korrigálni a támasztó-mozgató rendszer problémáit.
KEZDETBEN a kineziológia kiropraktikai mesterség volt, az izomteszt által kapott új dimenziót. A kiropraktikában azt az izmot kezelik, amelyik fáj. Goodheart azt fedezte fel, hogy nem mindig a görcsös izom felelős a fájdalomért, hanem annak ellenpárja. Rájött, hogy csak akkor van rendben a kliens, ha a csontokat tartó mindkét izom egyensúlyban van. A görcsös izom manuálterápiával kezelhető, de ha a másik oldalon az izom tónus nélküli, nincs ellentartó erő, így visszaáll az eredeti görcsös állapot.
Ha valamelyik izom állandóan petyhüdt, akkor az ellenpárjának feszesnek kell lennie, hogy képes legyen kompenzálni a petyhüdtet. Ezáltal válik a testtartás féloldalassá. Olyan, mint egy lengőajtó, csak akkor áll meg középen, ha mindkét rugója egyformán erős. Goodheart alapvető felfedezése, hogy nem a görcsös izmot kell kezelni, hanem a gyenge ellenpárt kell aktivizálni. Ezzel egyensúlyt ért el és csökkent a fájdalom, vagy meg is szűnt.
Fentieknek megfelelően dr. George Goodheart 1964-ben kidolgozta az IZOMTESZTELÉS módszerét annak vizsgálatára, hogy egy adott izom képes-e funkcióját teljesíteni.
AZ IZOMTESZT a kineziológiában diagnózis és biofeed-back rendszert képez. Az izomteszteléssel felderítjük az izomrendszernek az energiarendszerrel összefüggő kiegyensúlyozatlanságát. A tesztelés során vizsgált izom az egész szervezettel összeköttetésben van, aktivizálja az ínreflexeket, az idegeket, s szoros kapcsolatban van az agyműködéssel. Az izomtesztelés segítségével lehívhatjuk az agyban tárolt információkat, és a kölcsönhatás révén vissza is hathatunk az agyra.
Izmaink működését agyunk irányítja. Izmaink a központi idegrendszer kijelzőinek tekinthetőek, s az izomtesztelés során tapasztalt izomerő-változás megbízható információt ad a tesztelő által feltett kérdésre. Izmaink lekapcsolnak - „elgyengülnek” – stressz, kellemetlen emlék, érzés, de egy ilyen hatású szó hatására is. Goodheart az izomvizsgálat ezen módját alkalmazott kineziológiának (applied kinesiology) nevezte el.
Dr. George Goodheart izomtesztelésről szóló könyve 1964-ben jelent meg.
1970-ben dr. George Goodheart a megfelelő izmokat kapcsolatba hozta a kínai orvoslásból ismert meridiánokkal, így nevéhez fűződik a MERIDIÁNOK és az IZOMMŰKÖDÉS ÖSSZEFÜGGÉSEINEK feltárása is. Elsőként használta az akupunktúra pontokat az izom élénkítésére és nyugtatására.
Goodheart körül lelkes kutatócsoport működött, akik az izomteszt alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatával foglalkoztak. Ennek a team-nek volt tagja dr. John F. Thie, akinek az volt a véleménye, hogy a kineziológiát ki kell emelni a hagyományos orvoslásból és át kell adni a laikusoknak. Új saját rendszert alakított ki Gyógyító érintés néven (Touch for Health). Minden izomhoz hozzárendelt egy meridiánt, neurolymphatikus pontokat és neurovascularis pontokat.
1973-ban John F. Thie megjelentette a Touch for Health c. könyvet, amelyben az alkalmazott kineziológia technikáit mindenki számára érthető és felhasználható formában gyűjtötte össze.
1974-ben John. F. Thie Goodheart-tal együtt alapította meg a "Touch for Health Foundation"-t, mely az érdeklődő szakemberek és laikusok egyesülete.
1975-ben Goodheart megalapította az "International College of Applied Kinesiology" /ICAK/ (Nemzetközi Alkalmazott Kineziológiai Intézet), mely elsősorban szakemberekből és profikból áll.
1997 óta a kineziológia a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma Magyarországon. /A természetgyógyászat jogi rendezésére ez évben került sor a 40/1997. (III.5.) Korm. sz. és a 11/1997. (V. 28.) NM rendeletében./

Bejelentkezés

Telefon: +36304020390